Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Οι «Όρνιθες» πέταξαν πάνω από το Ηρώδειο


Της Φωτεινή Παπαδάκη
«Τη μισώ αυτή τη χώρα. Κάθε θεσμός της κι ένα έμφραγμα, κάθε νόμος της και μια εμβολή. Εγώ δε θέλω να ΄μαι χώρα. Εγώ θέλω να είμαι η ζωή»… είναι η φωνή του Πεισθέταιρου από τους Όρνιθες του Αριστοφάνη που μας καλεί να ονειρευτούμε, να πετάξουμε μακριά σαν τα πουλιά και να ζήσουμε, να ζήσουμε αληθινά…

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

«Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» με την Κατερίνα Διδασκάλου


της Φωτεινής Παπαδάκη
« Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου λίγο πιὸ κάτου, ὡς τὴ μάντρα τοῦ τουβλάδικου, ὡς ἐκεῖ ποὺ στρίβει ὁ δρόμος καὶ φαίνεται ἡ πολιτεία τσιμεντένια κι ἀέρινη, ἀσβεστωμένη μὲ φεγγαρόφωτο τόσο θετικὴ σὰν μεταφυσικὴ ποὺ μπορεῖς ἐπιτέλους νὰ πιστέψεις πὼς ὑπάρχεις καὶ δὲν ὑπάρχεις πὼς ποτὲ δὲν ὑπῆρξες.  Ἄφησέ με νἄρθω μαζί σου.»
Ένα μικρό απόσπασμα από το αριστουργηματικό έργο του Γιάννη Ρίτσου, ένας μικρός ύμνος στον ανεκπλήρωτο έρωτα, ένα μικρό μόνο δείγμα του πηγαίου ταλέντο ενός γνήσιου ποιητή.
Κάποτε, ο Φράνκλιν Μουρ είχε πει ««Ευλογημένη είναι η ανθρωπότητα που ο Θεός έδωσε σε μερικούς ανθρώπους την κατάρα να είναι ποιητές». Κάτι ήξερε! Ο Γιάννης Ρίτσος, υπήρξε αρχάγγελος της ποίησης. Ένας αρχάγγελος που αγαπούσε τους αδύναμους κι αγωνιζόμενους ανθρώπους όλου του κόσμου, μα που στιγμή δεν έπαψε ν’ αγαπά και την Ελλάδα με πάθος και τόλμη.
Η σονάτα του Σεληνόφωτος αποτελεί ένα κορυφαίο και διαχρονικό συνάμα έργο του. Έναν βαθιά θεατρικό, ερωτικό και πολιτικό παράλληλα μονόλογο που παρενέβη εξαιρετικά πολύπλοκα στην μετεμφυλιακή ελληνική πραγματικότητα. Η γυναικεία φιγούρα, που πρωταγωνιστεί, είναι κάτι παραπάνω από μια απελπισμένη γυναίκα. Στην πραγματικότητα είναι η αντανάκλαση της ζωής.
Για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι η Κατερίνα Διδασκάλου έρχεται αντιμέτωπη με αυτό το «βαρύ» σε νόημα έργο ενός από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές.
Ηθοποιός με διεθνή πορεία και αναγνώριση, έχει στο ενεργητικό της πρωταγωνιστικούς ρόλους σε έργα των Ευριπίδη, Σοφοκλή, Μουρσελά, Βιτράκ, Λόρενς και άλλων. Στον κινηματογράφο έγινε η μούσα του Ερίκ Ρομέρ για την ταινία «Τριπλός πράκτορας » ενώ πρωταγωνίστησε σε 14 άλλες ταινίες Ελλήνων και ξένων δημιουργών.
Το έργο πλαισιώνεται  από την εξαιρετική μουσική που δημιούργησε ειδικά για  το συγκεκριμένο ανέβασμα  ο Μηνάς Αλεξιάδης και την κίνηση που επιμελήθηκε η Κατερίνα Διδασκάλου με την συμβολή της Αλίκης Γερμανού .
Η παράσταση θα ταξιδέψει στην ΄Ανδρο Παρασκευή 10 Αυγούστου , Μύκονο …Αυγούστου , Σίφνο…Αυγούστου, Σιθωνία …Αυγούστου, Άργος..Αυγούστου,Ζάκυνθο .

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More