Της Φωτεινής Παπαδάκη
Σώματα πάλλονται, ψυχές πονούν, κραυγές, βρυχηθμοί και ύστερα… σιωπή!
Ο «Ορέστης» του Ευριπίδη όπως δεν τον έχετε ξαναδεί! Η παράσταση που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές στην Αβινιόν της Γαλλίας, όπου παρουσιάστηκε για 14 παραστάσεις τον Ιούλιο, επέστρεψε στην πατρίδα της και βρήκε στέγη στο θέατρο Έναστρον.
Με πολύ ταλαντούχους ηθοποιούς να στελεχώνουν την ομάδα του σκηνοθέτηΤηλέμαχου Μουδατσάκι, που επιμελήθηκε επίσης τη μετάφραση και τα κοστούμια, η γνωστή σε όλους μας τραγωδία του Ευριπίδη ζωντανεύει από το «Θέατρο των Vivi» για να μας χαρίσει 5 μοναδικές παραστάσεις (25-28 Οκτωβρίου).
Οι ήρωες που «γεννήθηκαν» υπό το άγρυπνο βλέμμα και τις οδηγίες του Τηλέμαχου Μουδατσάκι έμαθαν να μιλούν με το σώμα τους, μόνο έτσι καταφέρνουν στο τέλος να αποβάλλουν τον πόνο και την οδύνη που αισθάνονται.
Δεν είναι τυχαία τα λόγια του κορυφαίου Γάλλου κριτικού Ζαν Λουί Σαλ, που είπε στην εφημερίδα Marseillaise (12/7/2012) ότι «ούτε ένα χιλιοστό του σώματος των ηθοποιών δεν μένει αμέτοχο στη δράση που εξελίσσεται σε υψηλής αισθητικής χορογραφία», μια χορογραφία, που θυμίζει κάτι από Διονυσιακές τελετές.
Ο Ευριπίδης στο έργο του Ορέστη θέτει ένα πολύ καίριο, για την εποχή του, ζήτημα που αφορά την τύχη των νεαρών μητροκτόνων.
Ο τραγικός ποιητής και μεγάλος διδάσκαλος του αττικού δράματος φέρνει το μύθο πιο κοντά στον άνθρωπο, δημιουργώντας ένα έργο πλημμυρισμένο από συγκρούσεις, προβληματισμούς, απολογίες και ανατροπές, με ερωτήματα που αφορούν τις σχέσεις των γενεών, τις σχέσεις στην οικογένεια, στο κοινωνικό περιβάλλον και την επιβίωση των νέων σε έναν κόσμο που φτιάχτηκε για αυτούς… χωρίς αυτούς!
Ο Κωνσταντίνος Φερεντούρος καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του ρόλου του, «Ορέστη», ενώ εξίσου μοναδική είναι και η Βάσια Βασιλείου, που σαν άλλη Ηλέκτρα, «ψυχορραγεί» στη σκηνή. Την ομάδα των ηθοποιών έρχονται να συμπληρώσουν οι ταλαντούχοι ηθοποιοί: Λεωνίδας Αργυρόπουλος, Χρήστος Βελιάνο και Γιώργος Κυριάκου.
Το όλο εγχείρημα ενισχύουν η μουσική του Βασίλη Πανόπουλου και τα «αφαιρετικά» σκηνικά του Κωνσταντίνου Χρηστίδη, που θα έλεγε κανείς ότι «συμπάσχουν» στην οδύνη των ηρώων.
Ο τραγικός ήρωας του Ευρυπίδη Ορέστης βασανίζεται από τις Ερινύες, οι οποίες τον κατατρέχουν από τη στιγμή που σκότωσε τη μητέρα του, Κλυταιμνήστρα. Με το μίασμα του μητροκτόνου κολλημένο πάνω του, σαν αγρίμι μέσα σε κλουβί αναζητάει απεγνωσμένα τη λύτρωση. Πλάι του, πιστή συνοδοιπόρος, η αδελφή του Ηλέκτρα. Τα δυο αδέρφια αναζητούν στήριξη στο πρόσωπο του Μενελάου, όμως ούτε αυτός ούτε ο Τυνδάρεως (πατέρας της Κλυταιμνήστρας) δείχνουν πρόθυμοι να τους βοηθήσουν. Ο Ορέστης τελικά βρίσκει τον «στυλοβάτη» του, που δεν είναι άλλος από τον καλό του φίλο Πυλάδη, που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή του για να σταθεί στο πλευρό του.
Οι δυο άντρες μαζί με την Ηλέκτρα καταστρώνουν ένα σχέδιο εκδίκησης, που σκοπό θα έχει τη δολοφονία της Ελένης και της κόρης της Ερμιόνης. Παγιδευμένοι σαν έντομα στον ιστό που οι ίδιοι ύφαναν, προσπαθούν να ξεφύγουν. Τότε, τη λύση δίνει ο Απόλλωνας που σαν από μηχανής θεός εμφανίζεται για να λυτρώσει τους βασανισμένους ήρωες.
Οι ηθοποιοί στη σκηνή τινάζονται στον αέρα σαν να τους χτυπά ηλεκτρικό ρεύμα, πέφτουν στο έδαφος απότομα και με τον ιδρώτα να στάζει από το σώμα τους, σώμα που αφήνεται ημίγυμνο στο θεατή, ξεσπούν σε λυγμούς για να φτάσουν στην πολυπόθητη κάθαρση.
Θέατρο «Έναστρον» (οδός Δεληγιάννη) πίσω από το Εθνικό μουσείο στις 9:45, Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή και στις 9:30, Σάββατο και Κυριακή.
Είσοδος 10 Ευρώ, μειωμένο 5 Ευρώ. Τηλέφωνο για Κρατήσεις 210 8231790, για πληροφορίες 694 4644557
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου