Φωτεινή Παπαδάκη
Κάθε φωτογραφία είναι μαρτυρία, έχει ψυχή, έχει μιλιά, και μπορεί να πει πολλά… μπορεί να καταγγείλει, να φωνάξει, να διαμαρτυρηθεί…
Στην έκθεση με τίτλο «η είδηση υπό διωγμό», που φιλοξενείται στο νέο χώρο τηςΓκαλερί «7» η φωτογραφία έχει την τιμητική της. Πρόκειται για μια έκθεση- φόρο τιμής στους φωτορεπόρτερ που διοργανώνεται από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών ΕΣΗΕΑ και την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας (ΕΦΕ). Μια έκθεση «ύμνος» στους ανθρώπους εκείνους που με κίνδυνο της ζωής τους καταγράφουν και απαθανατίζουν καθημερινά τα σκηνικά βίας στους δρόμους της Αθήνας, σε αθλητικά γήπεδα, στο ελεύθερο και στο πολεμικό ρεπορτάζ.
«Η έκθεση αυτή ήταν μια ιδέα της δημοσιογράφου Ντίνας Δασκαλοπούλου που παρότρυνε τους φωτορεπόρτερ να μοιραστούν με το κοινό την εμπειρία τους. Είναι μια καταγγελία απέναντι στη βία των αστυνομικών, γιατί με τους διαδηλωτές δεν έχουμε τίποτα εμείς.
Απευθυνόμαστε στους πολίτες, καθώς μόνο εκείνοι μπορούν να μας δικαιώσουν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μάριος Λώλος, πρόεδρος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος.
Σε σειρά χαρακτηριστικών φωτογραφιών, μπορεί να διακρίνει κανείς την ωμή αλήθεια που κρύβεται πίσω από κάθε διαδήλωση, από κάθε επεισόδιο, από κάθε διαμαρτυρία, τον βίαιο διωγμό των φωτορεπόρτερ από αστυνομικούς, των οποίων τη συμπεριφορά προσπάθησε να δικαιολογήσει ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Παπουτσής λέγοντας ότι οι φωτογραφικές μηχανές αποτελούν όπλο για την αστυνομία!
«Μα αν οι φωτογραφικές μηχανές είναι όπλο, αν η κάμερα, το μπλοκάκι των σημειώσεων και το μικρόφωνο αποτελούν «όπλα» τότε οι άμαχοι (το επαναλαμβάνω) δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ είμαστε θύματα ενός πολέμου που μας κήρυξαν τα σώματα ασφαλείας και ειδικά οι δυνάμεις καταστολής, τα γνωστά μας ΜΑΤ», έχει πει χαρακτηριστικά ο Μανώλης Κυπραίος σε ομιλία του για τη Διεθνή Αμνηστία για την αστυνομική βία.
Να σημειωθεί πως υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων που εμφανίζονται σαν επαγγελματίες φωτογράφοι σε διαδηλώσεις με συνέπεια να χάνεται κάθε αξιοπιστία στο πρόσωπο των πραγματικών επαγγελματιών.
Από τις φωτογραφίες ξεχωρίζουν εκείνες του Κυπραίου, ο οποίος έχασε την ακοή του από κροτίδα λάμψης που έπεσε δίπλα του, της Τατιάνας Μπόλαρη, που δέχεται χειροδικία από άνδρα των ΜΑΤ μπροστά στο φωτογραφικό φακό συναδέλφου της, ενώ τρομακτική είναι η εικόνα του Γρηγόρη ΧρυσοχοΪδη, του οποίου το παντελόνι πήρε φωτιά από βόμβα μολότοφ που πέταξαν διαδηλωτές. Την ίδια στιγμή ένας φωτορεπόρτερ μπροστά απαθανατίζει τις φλόγες χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει τι έπαθε ο συνάδελφός του και τέλος ακόμα δυο φωτογραφίες εξίσου σκληρές και αληθινές. Η μία απεικονίζει τον Γιάννη Αναγνωστόπουλο με αίματα να τρέχουν από τη μύτη του στο στόμα του και η δεύτερη εξίσου αποκαρδιωτική, πρόκειται πάλι για τον κ. Αναγνωστόπουλο, που απεικονίζεται πεσμένος στο έδαφος δίπλα από μια δακρυγόνα βόμβα και παρόλο τον πόνο του να κρατάει ακόμα τη μηχανή στα χέρια του.
Κάθε φωτογραφία είναι μοναδική και αποτυπώνει τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι φωτορεπόρτερ. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ερωτηθέντες για το σε ποιους χώρους έχουν υποστεί βία κατά τη διάρκεια της εργασίας τους, το 41% των φωτορεπόρτερ απάντησε σε πορείες και διαδηλώσεις και μόλις το 4% σε πολεμικό ρεπορτάζ, ενώ όπως σημείωσε και ο κ. Λώλος το μεγαλύτερο ποσοστό βίας το έχουν δεχτεί από αστυνομικούς ή ομάδες αστυνομικών.
«Κάθε φωτογραφία έχει ταυτότητα και από μόνη της μπορεί να πει πολλά», τόνισε η Φανή Πετραλιά, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, ενώ ο Γιώργος Σαββίδης, πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, θέλησε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα, ότι «όποιο και αν είναι το τίμημα, ότι και να μας κάνουν εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας».
Οι φωτορεπόρτερ
Στην έκθεση – που θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Οκτωβρίου- συμμετέχουν οι φωτορεπόρτερΠαύλος Αναγνωστόπουλος, Αλέξανδρος Βλάχος, Δημήτρης Θεοδόσης, Βασίλης Κουτρουμάνος, Στέλιος Ματσάγγος, Αλέξανδρος Μπελτές, Γιάννης Μπεχράκης, Γιώργος Νικολαΐδης, Αντώνης Νικολόπουλος, Ορέστης Παναγιώτου, Συμέλα Παντζαρτζή, Χρύσα Πανουσιάδου, Λευτέρης Πιταράκης, Παντελής Σαΐτας, Πάρης Σαρρηκώστας, Αλέξανδρος Σταματίου και Γρηγόρης Χρυσοχοΐδης.
Πληροφορίες
Γκαλερί «7», Σόλωνος 20 και Βουκουρεστίου. Επιμέλεια έκθεσης: Χριστίνα Ζαχοπούλου.
Πηγή φωτογραφιών: πρακτορείο eurokinissi
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου