Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΕΝΑΣ ΚΟΥΚΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ «ΑΝΟΙΞΗ»;


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΦΩΤΕΙΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
Στον κόσμο της πολιτικής ουτοπίας, σε έναν κόσμο κοινωνικής δυστυχίας, που η εγκληματικότητα ανθεί και η ανεργία «βασιλεύει» ο Πέτρος Κούκος, ένας νέος άνθρωπος, με όραμα και ιδέες, φιλοδοξεί να φέρει την επανάσταση, μία «επανάσταση ουσίας», όπως του αρέσει να την αποκαλεί. Ο κ. Κούκος, υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, ένας άνθρωπος με αναπηρία, αλλά με περίσια δύναμη ψυχής, ξεσπάθωσε κατά της Χρυσής Αυγής, του κ. Καμμένου, της κυβέρνησης Παπαδήμου και μίλησε ανοιχτά για όλα τα ζητήματα που ταλανίζουν την κοινωνία...

Έχουμε δει πολλά περιστατικά τον τελευταίο καιρό που μας γεννούν το αίσθημα έλλειψης Δημοκρατίας. Πιστεύετε ότι εφαρμόζεται το δημοκρατικό πολίτευμα στις μέρες μας;
Δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση να πούμε ότι στην χώρα μας δεν εφαρμόζεται το Δημοκρατικό πολίτευμα. Θα ήταν μια ακραία άποψη. Υπάρχουν βέβαια θεσμοί οι οποίοι παρουσιάζουν δυσλειτουργίες. Η Δημοκρατία λειτουργεί με τα προβλήματά της. Σε καμιά χώρα δεν λειτουργεί τέλεια. Αυτές είναι ακραίες αντιλήψεις τις οποίες και σαν επιστήμονας του Διοικητικού Δικαίου δεν τις αποδέχομαι.
Ωστόσο, έχουν παρατηρηθεί κάποια περιστατικά αναρχίας. Έτσι δεν είναι;
Βεβαίως και λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρχουν απόψεις που είναι μακριά από την δημοκρατική νομιμότητα. Και βλέπουμε ότι τέτοια περιστατικά αυξάνονται. Για παράδειγμα, η Χρυσή Αυγή είναι ένα κόμμα πολύ ακραίο.
Δημοσκοπήσεις κύριε Κούκο το φέρνουν στην Βουλή. Ποιά είναι η άποψή σας γι' αυτό;
Όλα αυτά τα κόμματα που έχουν τέτοιες αντιλήψεις ανθίζουν σε περιόδους οικονομικής κρίσεως, πολιτικής αστάθειας και οφείλονται στην οργή που νιώθει ο κόσμος. Αλλά δεν νομίζω πως τέτοιες επιλογές θα φέρουν αποτελέσματα ή θα μειώσουν τις συνέπειες της κρίσης ή θα επιβάλλουν την τάξη, γιατί αυτά τα κόμματα εμφανίζονται να υποκαθιστούν την αστυνομική λειτουργία. Υπάρχουν ομάδες αυτών των κομμάτων που θέλουν να επιβάλουν αυτή την τάξη.
Παραδεχτήκατε πως ο κόσμος νιώθει οργή. Ποιά είναι η γνώμη σας για τα γιαούρτια, τα γιουχαϊσματα, την αντίδρασή του γενικά απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης;
Είναι ασφαλώς δικαιολογημένη δεν είναι και τόσο κατακριτέο να υπάρχουν αυτές οι αντιδράσεις. Όχι υπό την έννοια να βαράμε ο ένας τον άλλον. Καλό είναι να αποφεύγονται, αλλά δεν πρέπει να φωνάζουμε στους ανθρώπους, δεν το κάνουν απόλυτα ηθελημένα. Απλώς ξεσπούν! Είναι λογικό βέβαια, όταν στον άλλον κόβεις την σύνταξη και πρέπει να ζήσει με 200 ή 400 ευρώ και όταν οι τιμές αυξάνονται να ξεσπά.
Αυτό είναι το πρόβλημα. Οι τιμές αντί να «παγώσουν» αυξάνονται και οι μισθοί από την άλλη όλο και μειώνονται... Ποιά είναι η δική σας θέση για τις μειώσεις των μισθών που υποτίθεται πως θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα;
Τέτοιες οικονομικές προσεγγίσεις είναι ξεπερασμένες. Ένας εργαζόμενος του οποίου του έχεις μειώσει τόσο τους μισθούς και το κόστος ζωής του αυξάνεται δεν μπορεί να είναι παραγωγικός. Με τί όρεξη θα πηγαίνει στην δουλειά; Πώς θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα; Αυτό είναι μια «μπούρδα» να πιστεύουν κάποιοι ότι μέσω της μειώσεως των μισθών θα πέσει η ανεργία ή θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα. Ένας ταπεινωμένος εργαζόμενος δεν μπορεί να παράγει. Αυτό είναι μια λάθος παρέμβαση της τρόικα, η οποία θα έπρεπε να περιορίζεται στον Δημόσιο τομέα και στην αποπληρωμή του δανείου. Μπορεί να κάνει όσες προτάσεις θέλει, αλλά δεν μπορεί να απαιτεί να μειωθούν στον ιδιωτικό τομέα οι μισθοί. Μου κάνει εντύπωση πώς ακόμα η κοινωνία δεν έχει προσαρμοστεί στις συνθήκες της κρίσεως. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως δεν μπορούμε να βγάζουμε τα ίδια κέρδη όπως πριν την κρίση.
Παρόλα αυτά ορισμένες ομάδες ατόμων πλουτίζουν ακόμα και μετά την κρίση...
Για να μπορέσει η οικονομία να κρατηθεί σε μια ισορροπία πρέπει όλοι να ζητήσουμε λιγότερα, για να πάρουμε περισσότερα στο τέλος. Πρέπει και το κράτος να είναι συνετό στην φορολόγηση των πολιτών, δεν μπορεί να γίνεται αυτή η φορολογική αφαίμαξη, επειδή δεν καλύπτει τον στόχο. Πρέπει οι στόχοι που θέτουμε να είναι ρεαλιστικοί. Η τρόικα για παράδειγμα δεν μπορεί να ζητάει από την φορολογία των ακινήτων ας πούμε 200 ευρώ, ενώ ξέρει ότι δεν θα τα πάρει!
Στον προσωπικό σας λογαριασμό στο Facebook έχετε γράψει ένα σχόλιο για τους βουλευτές επικρατείας. Υποστηρίξατε πως οι βουλευτές επικρατείας θα πρέπει να καταργηθούν και ότι θα πρέπει να εκλέγονται από τον λαό. Σας απάντησε λοιπόν ένας κύριος πως είστε εκτός γραμμής ΝΔ και είπατε εγώ θα εκφράζω την άποψή μου. Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν είστε έτοιμος να υποστηρίξετε τις απόψεις σας με κάθε πολιτικό κόστος και εάν ενστερνίζεστε τις απόψεις του κ. Σαμαρά.
Αποδέχομαι τις γενικές γραμμές του κόμματος, υπάρχουν όμως κάποια θέματα που μπορούν οι πολιτικοί να έχουν προσωπικές απόψεις. Αυτή είναι μια καθαρά δική μου, πολιτική-επιστημονική άποψη. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα. Και θα πρέπει και εσείς οι δημοσιογράφοι όταν ένας βουλευτής εκφράζει την διαφωνία του να καταγράφεται έτσι κι όχι να δίνεται η εντύπωση πως σόνι και ντε θέλει να δημιουργήσει εσωκομματικό πρόβλημα.
Αλήθεια πώς εξηγείτε το γεγονός ότι οι κύριοι βουλευτές της ΝΔ που δεν ψήφισαν το μνημόνιο διαγράφηκαν από το κόμμα και τώρα ο κ. Σαμαράς τους δέχεται πίσω;
Νομίζω ότι οι διαγραφές από το κόμμα όχι από την Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι μια κίνηση, η οποία δεν έπρεπε να γίνει, διότι αυτοί οι άνθρωποι δεν ήρθαν σε σύγκρουση ιδεολογική με το κόμμα. Η Νέα Δημοκρατία είχε τα δυο προηγούμενα έτη μια συγκεκριμένη στάση κατά του μνημονίου. Οι συνθήκες επέβαλαν αυτή η στάση να τροποποιηθεί για το καλό του τόπου. Πιστεύω πως ο κ. Σαμαράς καλώς έκανε αυτή την πολιτική μετατόπιση.
Σχετικά με το μνημόνιο πιστεύετε πως είναι η λύση για να ξεφύγουμε από την κρίση ή υπήρχαν και εναλλακτικές;
Η είσοδος της χώρας στο 1ο μνημόνιο ήταν μια καταστροφική ενέργεια. Δεν θα έπρεπε να μπούμε στο μνημόνιο. Έπρεπε να λάβει η τότε κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να μην φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση.
Άρα λέτε ανοιχτά πως υπήρχε εναλλακτική λύση αντί του μνημονίου...
Μέχρι το 1ο μνημόνιο θα μπορούσε η τότε νεοεκλεγείσα κυβέρνηση με ευρύτατη πλειοψηφία, ξέρετε πως δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα πλειοψηφίας, να πει στον λαό ότι κοιτάξτε είπαμε το «Λεφτά υπάρχουν», ήταν μια λάθος τοποθέτηση και να πει ότι δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε την πολιτική που σας υποσχεθήκαμε γιατί τα δεδομένα άλλαξαν.
Πώς κρίνετε το γεγονός ότι φτιάχτηκαν τα πλαστά στοιχεία για το έλλειμμα του 2009;
Το έλλειμμα είναι ένα μέγεθος που μπορείς πολύ εύκολα να το αναπροσαρμόσεις. Εγώ δεν δέχομαι τον όρο πλαστά στοιχεία...
Άρα μας λέτε πως δεν ήταν «πλαστά»...
Όχι. Εγώ έχω την άποψη πως μπορεί να έγιναν κάποιες αναπροσαρμογές βελτιωτικές, αλλά δεν θεωρώ ότι η κυβέρνηση Καραμανλή έφτιαξε πλαστά στοιχεία. Έχω την άποψη ότι οι Ευρωπαίοι ήξεραν πως υπάρχει πρόβλημα και δεν πιστεύω ότι ήταν τόσο ανόητοι που δεν μπορούσαν να το καταλάβουν. Απλώς δεν ήταν έτοιμοι να έρθουν σε σύγκρουση με την τότε κυβέρνηση, που ίσως όμως έπρεπε να έρθουν.
Δηλαδή λέτε ότι δεν ήμασταν έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κατά πρόσωπο μια κατάσταση, η οποία όμως ούτως ή αλλιώς θα ερχόταν
Προφανώς. Η κρίση ήταν εμφανές ότι θα έρθει. Δηλαδή όποιος ήξερε δυο τρία πράγματα θα μπορούσε να καταλάβει ότι δεν πήγαινε άλλο. Η Ελλάδα δεν έχει παραγωγή. Βάσιζε την ανάπτυξή της στην κατανάλωση, θα έλεγα πως έχουμε μια κρατικοδίαιτη ανάπτυξη. Το κράτος τώρα έχει μειώσει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και βλέπετε ότι είμαστε σε ύφεση και θα είμαστε και τα επόμενα χρόνια. Όποιοι λένε στον λαό περί ανάπτυξης σε ένα ή δυο χρόνια, είναι ψέματα. Η ανάπτυξη θα αργήσει να έρθει και ίσως να μην έχουμε ύφεση σε τέτοιο βαθμό. Δεν μπορούμε να εξαπατούμε τους πολίτες δίνοντάς τους ελπίδες ευημερίας.
Αντιλαμβάνεστε πως υπάρχει μια δυσπιστία απέναντι στην Νέα Δημοκρατία και αυτό φαίνεται και από την διαρροή ψηφοφόρων προς άλλα κόμματα. Από που πιστεύετε ότι πηγάζει αυτή η δυσπιστία;
Από την πολιτική μετατόπιση. Το αντιμνημόνιο των δυο πρώτων ετών και την σημερινή κατάσταση που επαναλαμβάνω αυτή είναι η ορθή στάση. Δεν σας λέω ότι ο κ. Σαμαράς έλεγε επίτηδες άλλα πριν δυο χρόνια και τώρα λέει άλλα. Οι συνθήκες τον έκαναν να μετατοπιστεί. Δεν νομίζω ότι είναι ένας άνθρωπος που φιλοδοξεί να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός! Θα μπορούσε να πει όχι και στο δεύτερο μνημόνιο και να πάρει ένα ποσοστό 40, 50%. Βεβαίως μετά θα είχε να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα σκληρή.
Επαναλαμβάνω όμως ότι ο λαός στέκεται με επιφυλακτικότητα και δυσπιστία απέναντι στη ΝΔ γι' αυτό και πολλοί ψηφοφόροι βρίσκουν καταφύγιο σε άλλα κόμματα, όπως την Χρυσή Αυγή, που χαρακτηρίσατε ακραία παράταξη.
Ναι και στον κ. Καμμένο, του οποίου ο μόνος πολιτικός λόγος είναι όχι στο μνημόνιο. Μιλάει για μια επιτροπή λογιστικού ελέγχου, η οποία λέει θα ξεκινήσει από πριν την απογραφή του χρέους. Νομίζω ότι είναι μια ανεύθυνη και ανεφάρμοστη πρόταση και θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα στην χώρα, η χώρα πρέπει να μείνει εντός του πυρήνα του ευρώ.
Όχι επιστροφή στην δραχμή λοιπόν
Σε καμιά περίπτωση γιατί η επιστροφή στην δραχμή θα είχε καταστροφικές συνέπειες και αν τώρα περνάμε δύσκολα να σας πω ότι τότε θα ζήσουμε χειρότερες καταστάσεις. Καταρχήν η δραχμή θα ήταν υποτιμημένη, δηλαδή ένα ευρώ θα ισοδυναμούσε με ένα χιλιάρικο. Καταλαβαίνουμε όλοι τί σημαίνει αυτό. Επομένως η παραμονή της χώρας στο ευρώ πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη.
Είστε της άποψης ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού αξίζουν και θα φέρουν αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα;
Προφανώς. Βεβαίως κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι αυτό το πρόγραμμα θα μας σώσει. Εγώ δεν μπορώ να πω τέτοια πράγματα. Εγώ είμαι νέος άνθρωπος στην πολιτική και θα κοιτάω τους πολίτες στα μάτια. Οι πολιτικοί λένε προεκλογικώς ευχάριστα πράγματα στον λαό και τώρα ζητούν αλλαγή. Η ουσιαστική αλλαγή για μένα είναι να αναλαμβάνουν το κόστος προεκλογικά. Δεν μπορούμε να λέμε άλλα προεκλογικά και μετεκλογικά βλέποντας την πραγματικότητα να αλλάζουμε στάση.
Αντιλαμβάνεστε κάποια λάθη από μέρους της Νέας Δημοκρατίας; Πιστεύετε ότι φέρει μερίδιο ευθύνης για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει;
Προφανώς. Για παράδειγμα θυμάστε την φράση του κ. Αλογοσκούφη «Ήπια προσαρμογή»; Ποτέ δεν έγινε. Ήταν μόνο ήπια, χωρίς προσαρμογή.! Έπρεπε η Νέα Δημοκρατία να είναι πιο αποφασιστική. Βεβαίως αυτό έπρεπε να το θέλουν και οι πολίτες.
Εσείς ως νέο στέλεχος πώς θα καταφέρετε να πείσετε ότι αξίζει κάποιος να εμπιστευτεί τη Νέα Δημοκρατία;
Όπως σας είπα και πριν η χώρα βρίσκεται στην μεγαλύτερη δημοσιονομική κρίση. Λάθη έγιναν και από τη Νέα Δημοκρατία και από το ΠΑΣΟΚ, βέβαια με την καταστροφική πολιτική του κ. Παπανδρέου και δεν το λέω αυτό αντιπολιτευτικά, είναι μια πραγματικότητα. Ο κ. Παπανδρέου τα δυο χρόνια της διακυβέρνησής του ήταν εκτός πραγματικότητας. Η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και αυτό πρέπει να το έχουμε όλοι υπόψη μας. Η πολιτική αστάθεια θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στην κοινωνία. Εγώ θα έλεγα στον κόσμο ότι πρέπει να μας εμπιστευτεί για να βγάλουμε με όσο γίνεται τις μικρότερες συνέπειες τη χώρα από την κρίση και να επιστρέψει στις αγορές. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος της επόμενης κυβέρνησης. Όσοι νομίζουν ότι αυτή η κατάσταση κλυδωνισμού από άλλα κράτη θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια δεν έχουν υπόψη τους τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν. Ποιός μας εγγυάται ότι οι χώρες που μπορούν τώρα να μας δανείζουν, θα μας δανείζουν για πολλά χρόνια ακόμα;
Επικρίνατε την κυβέρνηση Παπανδρέου για την πολιτική της. Πώς κρίνετε την απόφαση του κ. Παπανδρέου να γίνει δημοψήφισμα;
Ο κ. Παπανδρέου έπρεπε να κάνει δημοψήφισμα πριν την είσοδο της χώρας στο 1ο μνημόνιο. Νομίζω ότι ήταν το κύκνειο άσμα, ήθελε να κάνει μια ηρωική έξοδο. Βεβαίως του κόστισε στην χώρα. Θυμάστε τί έγινε στην Σύνοδο των G20 στις Κάννες που προσκάλεσαν τον κ. Παπανδρέου για να του τραβήξουν το αυτί και με πολύ σκληρές εκφράσεις. Πιστεύω ότι δεν υπολόγισε την αντίδραση των εταίρων και ήταν και μια ευκαιρία να τον αναγκάσουν να φύγει. Αν και δεν έχω πειστεί αν ήθελε να φύγει, το έδειξε και η μετέπειτα πορεία του που ήταν για τρεις μήνες πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χωρίς να εμφανίζεται πουθενά.
Κάποιες δημοσκοπήσεις φέρνουν μεν πρώτη τη Νέα Δημοκρατία αλλά χωρίς να εξασφαλίζει την πολυπόθητη αυτοδυναμία
Η αυτοδυναμία δεν προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις. Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ψήφος του λαού. Θα μου επιτρέψετε να πως για τις δημοσκοπήσεις λένε ότι το 22% του λαού λέει... δεν πρόκειται για το 22% του λαού, αλλά για το 22% των χιλίων ατόμων που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση. Η αυτοδυναμία είναι προϋπόθεση πολιτικής σταθερότητας. Η κυβέρνηση συνεργασίας που έγινε με τον κ. Παπαδήμο μας έδειχνε τα σημάδια της παραλυσίας της διοίκησης. Όλοι έχουν το μυαλό τους στις εκλογές. Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία θα μπούμε σε μια περίοδο συνεχών εκλογικών κύκλων. Ο κόσμος θα πρέπει να ξέρει ότι ψήφοι σε κόμματα μικρότερα κόβουν την πιθανότητα αυτοδυναμίας. Αν ο κ. Καμμένος πάρει ένα ποσοστό 7 ή 10% δεν ξέρω αν και για την πρωτιά μπορούμε να είμαστε σίγουροι. Ψηφίζοντας τον κ. Καμμένο βάζουν σε κίνδυνο και τη χώρα και την παράταξη.
Κάνατε μια νύξη για την κυβέρνηση Παπαδήμου. Συμφωνείτε με την τοποθέτηση του προσώπου αυτού σε θέση πρωθυπουργού;
Εγώ από την αρχή διαφώνησα με την τοποθέτησή του ως πρωθυπουργού. Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο για να έχει πολιτικά χαρακτηριστικά και να μπορεί να αφουγκραστεί τις πολιτικές εξελίξεις. Ο κ. Παπαδήμος δεν κάνει για την θέση αυτή. Δεν πρέπει να είναι πρωθυπουργός οποιουδήποτε σχήματος. Δεν μπορεί να κάνει πολιτική διαχείριση. Εδώ έκανε να αντικαταστήσει τον κ. Παπουτσή 10 ημέρες!
Ποιά είναι η δική σας θέση στο αίτημα που ακούγεται για ανανέωση; Ότι πρέπει δηλαδή να μπουν νέα πρόσωπα στην πολιτική σκηνή;
Και οι νέοι χρειάζονται και οι πιο παλιοί. Να μην μπούμε σε μια λογική διχασμού της κοινωνίας. Μπορεί οι μεγαλύτεροι να έκαναν λάθη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μπουν στο περιθώριο. Και μην λέμε «αρλούμπες», έχει χορτάσει ο λαός! Επανάσταση ουσίας, για εμένα είναι και το γεγονός ότι κατεβαίνει ένας ανάπηρος στις εκλογές.
Η Νέα Δημοκρατία εξαγγέλλει ότι θα ανακουφίσει από το βάρος των φόρων τους πολίτες, πιστεύετε πως κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό μετεκλογικά;
Πρέπει να υπάρχουν στο πρόγραμμα προσαρμογής και αλλαγές, αλλά θα σας πω επίσης, ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτά που λέμε στον λαό. Ο λαός δεν συγχωρεί. Αν είσαι ειλικρινής μαζί του θα σε τιμήσει. Αν έχεις πει την αλήθεια στον λαό προεκλογικά και πάρεις 151 ψήφους, δηλαδή 151 βουλευτές και έχεις αυτοδυναμία, θα μπορείς να κυβερνήσεις, γιατί αυτοί οι βουλευτές δεν θα έχουν πει άλλα πράγματα πριν. Μπορούν να υπάρξουν ελαφρύνσεις αλλά θα πρέπει να αποφύγουμε την παραχολογία. Όπως και γι' αυτό για το χαράτσι που έχει εξαγγείλει η ΝΔ. Το χαράτσι θα πρέπει να καταργηθεί γιατί είναι απολύτως αντισυνταγματικό. Από ότι έχει διαρρεύσει το ΣΤΕ είπε πως δεν είναι φόρος αλλά τέλος. Δεν ισχύει. Το έκτακτο ειδικό τέλος από το νόμο προκύπτει ότι είναι φόρος διότι επεβλήθη για δημοσιονομικούς λόγους.
Έχετε πει χαρακτηριστικά ότι προσκαλώ όλους σε «επανάσταση ουσίας», χωρίς μεγάλα λόγια και υποσχέσεις
Εγώ είμαι ένας νέος άνθρωπος, τελείωσα την Δημόσια Διοίκηση στο Πάντειο, είμαι άτομο με αναπηρία, εργάζομαι, δεν ανήκω σε «τζάκια» και κανείς δεν με σπρώχνει. Έχω καταθέσει αίτηση υποψηφιότητας, ακόμα δεν είμαι επίσημα υποψήφιος και ελπίζω να είμαι υποψήφιος. Είμαι μέλος της ΝΔ αλλά δεν είμαι από τους λεγόμενους στενά κομματικούς. Ήμουν υποψήφιος στις Περιφερειακές εκλογές, με τίμησε ο κ. Κικίλιας και τον ευχαριστώ γι' αυτό.
Εκπροσωπείτε τα ΑΜΕΑ όπως είπατε. Ποιό μήνυμα θέλετε να στείλετε σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με εσάς;
Ότι πρέπει καταρχήν να διεκδικήσουμε την ισότιμη συμμετοχή μας στην κοινωνία και όχι να επαιτούμε. Η συμμετοχή όλων των ανθρώπων στην κοινωνία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια πολιτισμένη χώρα. Εγώ δεν θα χαϊδέψω τα αυτιά των πολιτών και των αναπήρων για να πάρω τους ψήφους, όπως κάνουν άλλοι και νομίζω πως οι πολίτες θα το εκτιμήσουν.
Θα ήθελα να μου μιλήσετε για ένα άσχημο βίωμα που είχατε στην σχολή. Όπως έχετε πει και ο ίδιος μία συγκεκριμένη λέκτορας η κ. Λουκά είχε αρνηθεί να σας εξετάσει.
Ήταν μια συμπεριφορά που δεν άρμοζε σε ακαδημαϊκό. Οι ανάπηροι καμιά φορά θέλουν την λύπηση. Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει πως είμαστε διαφορετικοί και θα πρέπει να αποδεχόμαστε την διαφορετικότητα. Αυτό το μήνυμα θέλω να σας περάσω. Οι ανάπηροι θα πρέπει να απαιτήσουμε την συμμετοχή μας στην κοινωνία, στην εκπαίδευση, στην εργασία. Ξέρετε τί πρόβλημα υπάρχει με τους ανάπηρους; Ο κύκλος του αναπήρου τελειώνει στο γυμνάσιο τις περισσότερες φορές και μετά είναι απομονωμένοι στο σπίτι. Βεβαίως έχουν γίνει σημαντικοί πρόοδοι για την είσοδο των αναπήρων στα Πανεπιστήμια, αλλά δεν αρκεί αυτό.
Πιστεύετε πως ένας «Κούκος» μπορεί να κάνει την διαφορά; Μπορεί να φέρει την «Άνοιξη»;
Μόνο μαζί με τους πολίτες μπορώ να κάνω την διαφορά. Μόνος μου δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι με το παράδειγμά μου να δείχνω τον σωστό, κατά την δική μου άποψη, δρόμο. Εγώ θα λέω στους πολίτες αυτά που πιστεύω και εάν θέλουν εκείνοι να με ακολουθήσουν. Τους υπόσχομαι πως μαζί θα παλέψουμε για να αλλάξουμε την νοοτροπία για τα πράγματα. Αρκεί να με εμπιστευτούν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More